Moussaka

... de echte! 

Wat heb je nodig?
1,5 kg aubergines
2 uien
4 teentjes knoflook
1 kg mager lamsgehakt
750 g tomaten
2 dl droge witte wijn
2 el fijngehakte peterselie
1 kg aardappelen, geschild en in schijfjes van 2mm gesneden
50 g broodkruim
6 el bloem
1 l melk
1 snuifje nootmuskaat
2 eierdooiers
75 g geraspte kaas, een mengeling van Parmezaanse en Gruyerekaas
zwarte peper & zout

Aan de slag!
De aardappelen beetgaar koken en vervolgens in schijfjes van 2 mm snijden.
De aubergines wassen, drogen en de steeltjes verwijderen en in dikken plakjes van
1 cm snijden. Bestrooi deze plakken met zout en laat er een uur het water aan onttrekken. Vervolgens afspoelen, licht persen en droogdeppen. De plakken aubergine aan weerszijden in hete olie aanbakken of grillen en laten uitdruipen op een velletje keukenrol.
De uien schillen, fijnhakken en fruiten. Hierbij het gehakt aanbraden. De knoflook fijnhakken en bij het gehakt voegen; kruiden met peper en zout.
De tomaten ontvellen en ontpitten, door het vlees mengen en 5 min mee laten bakken. De wijn vermengen met de tomatenpuree en bij het gehakt voegen.
Laat dit op een laag vuur een half uurtje sudderen, tot het vocht bijna is ingekookt.
De kruiden erdoor roeren en zout en peper toevoegen. De oven voorverwarmen op 180°C
Een ovenschaal invetten met olijfolie en de bodem bestrooien met broodkruim. Om en om een laag aubergines, gehakt en aardappelschijfjes aanbrengen.
Maak een roux van boter en bloem, die iets bruin laten worden en onder voortdurend roeren geleidelijk er de melk aan toevoegen. Langzaam aan de kook brengen en 5 min al roerend laten pruttelen, tot de saus romig is. Deze vervolgens van het vuur nemen en kruiden met muskaatnoot, zout en peper. De eierdooiers door de kaas roeren en vervolgens door de saus mengen. De saus over de aubergines en aardappelen gieten.
De moussaka ongeveer een uur laten bakken in de oven.

Lekker!!!

Koken en Kitch op facebook

Reacties