Gehaktballen van kip met zoetzure saus

... met een Oosters tintje!


Nodig:
Voor de gehaktballetjes:
500 gram bereid kippengehakt
een beetje olijfolie om te bakken
1 l water en 1 kl zout.
Voor de saus:
2 uien, fijngesnipperd
1 teen look, geperst
3 paprika's, groen, geel en rood, (eventueel geschild) en in kleine blokjes gesneden
1 klein blikje tomatenpuree
1 blikje ananasstukjes in eigen nat
1 bokaal champignons (verse kan ook)
1 blik tomatenblokjes
1 kl groentenbouillon
peper & zout
4 el rietsuiker (opgehoopt)
8 el witte wijnazijn
250 ml groentenbouillon
1 kl worcestersaus
1/2 tl cayennepeper
1 tl harissa

Aan de slag:
Rol ongeveer 10 gehaktballetjes
Kook ze in gezouten water tot ze naar het oppervlak komen, dan zijn ze klaar.
Haal ze uit het kookvocht en laat ze afkoelen.
Je kan dit de dag voordien doen.
Bak de gehaktballetjes aan in olijfolie tot ze een mooi bruin korstje hebben, haal ze uit de pan en houd warm.
Bak de ui en de look glazig in de pan en voeg er dan de paprikablokjes bij.
Laat deze even meestoven.
Doe er dan het blikje tomatenpuree bij, roer goed onder en laat ook even goed warmen.
Dan het geheel blussen met het vocht van de ananas, de champignons en de tomatenblokjes.
Kruid met peper en zout en voeg de groentebouillon bij.
Laat de saus 10 min sudderen en doe er dan de gehaktballen weer bij.
Doe er dan de rietsuiker, wijnazijn worcestersaus, cayennepeper en harissa bij.
Roer even en eventueel bij kruiden met peper en zout.
Laat de saus terug heel even lichtjes sudderen.
Heel belangrijk: laat het gerechtje een nachtje rusten op een koude plaats.
Zeer lekker met volwaardige rijst.

Smakelijk!

Tip: Harissa is een Tunesische hete rode saus die gemaakt is van onder meer pepers, tomaten, komijn, koriander en knoflook, en die wat wegheeft van sambal en chilisaus. De saus wordt doorgaans in tubes en blik verkocht, je vindt het in de supermarkt.

Koken en Kitch op facebook



Reacties