Waarom je de pitjes van een watermeloen wél moet opeten?

... verfrissend!!



Met dit warme weer lijkt een lekker frisse watermeloen als tussendoortje een uitstekend idee.
Wie de pitjes normaal gezien eruit peutert of wegspuwt, verandert vanaf nu beter deze gewoonte, want ze zitten boordevol eiwitten, voedzame vitaminen en mineralen.
Wees gerust, er zullen geen watermeloenen in je buik groeien als je de pitjes mee doorslikt. Ten eerste omdat watermeloenen niet aan een boom groeien, en ten tweede omdat het net heel gezond is om de pitten op te eten.

Eiwitten, vitaminen en mineralen
Een portie van 100 g  watermeloenpitjes is goed voor maar liefst 10 gram eiwitten, wat vergelijkbaar is met de hoeveelheid eiwitten in een portie Griekse yoghurt. Noten, zaden en pitten staan over het algemeen bekend om hun hoge gehalte aan eiwitten, maar als je vergelijkt met andere zaden en noten wint de watermeloenpit. Eenzelfde portie amandelen of zonnebloempitten bevat namelijk maar 6 gram eiwitten.
Daarnaast bevatten meloenpitten vitamine B, magnesium, ijzer, zink en een grote hoeveelheid onverzadigde vetten, waarvan we weten dat ze de cholesterol verlagen en het risico op hart- en vaatziekten verkleinen. De vitamine B is dan weer erg gezond voor de bloeddruk.
Nog beter gepeld....
De voedzame bestanddelen uit de pitjes komen nog beter tot hun recht als je de gepelde versie van de zaadjes koopt in de (bio)winkel. Die hebben een witte kleur, omdat de zwarte pel er is afgehaald. Dat maakt het voor je lichaam makkelijker om de voedzame bestanddelen op te nemen, en zorgt er ook voor dat ze makkelijker verteren. Gepelde watermeloenzaadjes kan je ook aan bijvoorbeeld salades toevoegen voor wat extra crunch. De smaak is vergelijkbaar met die van zonnebloempitjes, al is de nootsmaak iets minder uitgesproken.

Koken en Kitch 

Reacties