Altijd plukverse kruiden binnen handbereik


.... enkele tips!





Werk je graag met lekkere verse kruiden in de keuken? 
Maak dan zelf jouw plukvers kruidentuintje. Het kan met verse basilicum, dragon, bieslook, peterselie…
in enkele potten op je terras of balkon kom je al een heel eind!
De voordelen van je eigen verse kruiden:
Kruiden in hangrekjes, potten of bakken nemen niet veel plaats in en verwennen je zintuigen: ze geven je maaltijden meer smaak, ze geuren heerlijk en ogen prachtig!

Maar hoe begin je eraan? 
Tip 1: Kies de meest geschikte bakjes...
Woon je op een appartement met een klein terrasje? Gebruik dan bijvoorbeeld hangbakjes die je aan de buitenkant van de reling hangt. Zo verklein je je eigen leefruimte niet.
Er bestaan ook hangbakjes die je aan de muur kunt bevestigen. Er zijn ook mooi gestileerde bakken in de handel in tal van materialen en kleuren die je kruiselings op elkaar kunt plaatsen zodat je er een echte kruidentoren mee kan bouwen.
Voor elke stijl bestaat er wel een geschikte oplossing. Zorg voor een mooie compositie van kleine en grote kruiden in grote en minder grote potten.

Tip 2: Kies kruiden die je veel eet en graag ruikt
Keuze kruiden die goed gedijen in bakjes of potten: bieslook, oregano, rozemarijn, tijm, peterselie, basilicum, salie, dragon, knoflook, bieslook, rucola, pot-tomaten, kleine pepers… 
Je doet jezelf natuurlijk het grootste plezier door die kruiden te planten, die je het liefst hebt en het meest eet en ruikt (tijm, rozemarijn, citroenmelisse ...)

Tip 3: Zaad of plantjes?
Afhankelijk van je geduld en goesting, kun je zelf je plantjes zaaien of koop je plantjes in een tuincentrum. Kies je ervoor te zaaien, doe dat dan in een bakje dat je in volle daglicht op de vensterbank plaatst, bij 18 tot 20°C. Zaai op een halve tot één centimeter diep. Zo kiemen de zaadjes snel. Verpot de plantjes pas naar je kruidentuintje buiten als ze groot genoeg zijn.
Kocht je opgegroeide plantjes, geef die dan wat meer ruimte om te groeien door ze in een grotere pot te verplanten. Let wel: kruiden houden niet zo van grote temperatuurverschillen.

Tip 4: Hoe verzorg je de kruidenplantjes het best?
De ondergrond en standplaats variëren van kruid tot kruid. Lees de instructies op het zakje zaad of bij het plantje. Die helpen je al een flink eind op weg.
Over het algemeen houden kruiden van veel zon en niet te veel water. Let op: kruiden staan evenmin graag droog. Geef ze dus geregeld water, maar zorg ervoor dat het water in de potten kan weglopen door een goede drainage. Dat kan door gaatjes te maken in de bodem van pot of bak. Doe dat zeker met bakjes of potten uit kunststof die zelf geen vocht absorberen. Bedek de gaatjes binnenin eventueel met een potscherf, zo loopt er bij het begieten geen aardewater onder je bakje vandaan. Kruiden vragen weinig meststoffen.

Tip 5: Kruiden drogen en invriezen ...
Zelf geteelde kruiden kan je makkelijk drogen en later gebruiken. Knip of pluk de kruiden zo kort mogelijk, maak er een bundeltje van en hang ze ondersteboven te drogen in een goed geventileerde, donkere en liefst ook warme ruimte. Je bewaart de meeste smaak als je de kruiden snel droogt.
Een alternatief is de kruiden uit te spreiden op papier dat goed vocht absorbeert (kranten of papier van de keukenrol).
Bewaar het gedroogde kruid in luchtdichte potjes. Invriezen kan ook. Stop de verse, al dan niet fijngehakte, kruiden in plastic zakjes en doe die in de diepvriezer. Komen voor de diepvriezer in aanmerking: peterselie, basilicum, dragon, dille, bieslook, kervel en marjolein.




Reacties