Aardappelgratin met zalm





Ingrediënten:
800 g zalm, verse (rauw)
1 kg aardappelen, vastkokende
gruyère (geraspt)
2½ dl visfond
2½ dl melk
3 el bloem
50 g boter
1 kl dille, gedroogde
peper&zout

Bereidingswijze
Schil de aardappelen en kook ze in lichtgezouten water net niet gaar. Laat even afkoelen.
Snij de zalm in dunne plakjes.
Rasp de gruyèrekaas.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Snij de afgekoelde aardappelen in plakjes.
Voor de bechamelsaus:
Smelt de boter, strooi er 3 el bloem over en roer goed met een garde. Voeg, terwijl u roert, eerst de visfumet en daarna de melk toe en roer goed glad. Breng op smaak met peper en zout en 1 kl gedroogde dille.
Laat 3 minuten zacht pruttelen en roer geregeld, zodat de saus niet aanbrand.
Bestrijk 1 grote ovenschaal (of 4 kleine schaaltjes) met boter.
Leg een laagje aardappelplakjes op de bodem, giet er wat bechamelsaus over en verdeel er de plakjes zalm over. Kruid lichtjes met peper, zout en dille. Ga verder met een laagje aardappelen, weer saus, zalm en kruiden.
Eindig met een laagje aardappelen en strooi er een dun laagje geraspte gruyère over. Zet de schaal(tjes) 30 tot 35 minuten in de oven. Serveer met een frisse salade.

Bron: Libelle Lekker

Koken en Kitch

Reacties