Spicy spaghetti met scampi, salami en gremolata




Ingrediënten:
de pasta met scampi:
500 g spaghetti
16 scampi (maat: 16/20)
10 plakken Italiaanse salami
300 g kerstomaatjes of mini-trostomaten
2 sjalotten
1 rode chilipeper (naar smaak)
scheutjes olijfolie
peper
zout
de gremolata:
75 g panko (of vers broodkruim)
1 teentje look
1⁄2 bussel platte peterselie
1 citroen (onbehandeld)

Bereiding:
Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook. Voeg een snuif zout toe. Straks gaar je de spaghetti hierin.
Verwijder de pantsers van de scampi. Maak een ondiepe insnijding lang de rug van elke dikke garnaal en verwijder het darmkanaaltje.
Verhit een scheut olijfolie in een stoofpot of ruime sauteuse, op een matig vuur. Zet een bord klaar met een vel keukenpapier erop.
Strooi het grof paneermeel in de hete olie en roer. Bak het broodkruim goudgeel. Hou het kruim in de gaten, want het kan snel verbranden.
Giet het gebakken broodkruim op het keukenpapier en laat het uitlekken. Veeg de bodem van de pan schoon en schenk er opnieuw een scheut olijfolie in.
Zet het vuur matig tot hoog. Leg de scampi in de hete olie en bak ze kort tot de garnalen een korstje hebben, maar binnenin nog niet gaar zijn. Strooi er tussendoor wat peper en zout over.
Na een minuut kan je de scampi al uit de pan scheppen. Zet het vuur zacht en snij de plakjes salami in reepjes. Bak het vlees in de olie. Roer af en toe.
Snij de gepelde sjalotten in lange sliertjes. (julienne) Roer ze door de reepjes salami. Laat de sjalot glazig en zacht stoven.
Verwijder (naar smaak) de pitjes uit de rode chilipeper. Hak het pepertje (of een deel ervan) in zo klein mogelijke stukjes en roer de rode puntjes door het gebakken vlees.
Kook de spaghetti beetgaar. Laat de slierten uitlekken, maar hou een kop van het kookvocht opzij.
de gremolata
Bereid de gremolata in een schaaltje. Rasp de gele schil van de (onbehandelde) citroen en plet de teen knoflook tot pulp. Spoel de platte peterselie, snipper de blaadjes fijn en meng alle ingrediënten, samen met het krokant gebakken broodkruim.
Snij de kleine tomaten middendoor en doe ze in de pot met salami en sjalot. Roer en laat ze kort stoven op een warmer vuur.
Doe de kort gebakken scampi in de pot en stort er de warme spaghetti bovenop.
Giet het kopje kookvocht met zetmeel bij de bereiding en roer de aanbaksels los. Proef en kruid de spaghettischotel naar smaak met wat zout.
Zodra de scampi perfect gaar zijn - en dus nog een beetje glazig in de kern - kan je serveren.
Schep op ieders bord een portie spaghetti met scampi, salami en tomaatjes. Werk de porties af met de gremolata.

www.een.be

Koken en Kitch

Reacties