Kip in de oven

  ... een heerlijke geur vult je keuken!!



Benodigdheden:
1 hele kip
1 rolletje kruidenboter
1 citroen
1 klein bolletje look
1 bouquet garni
olijfolie
peper & zout
kipkruiden of paprikapoeder
1 ui
1 wortel
1 teentje look
200 ml kippenbouillon

Bereiding:
De oven voorverwarmen op 210°C.
De kom inwrijven met kruidenboter en de grof gesneden stukken wortel, ui en geplette look op de bodem leggen.
De zeste van de citroen raspen en pletten onder de kruidenboter met peper en zout.
Het vel van de kip heel voorzichtig losmaken, ook van de bouten, en dan de boter eronder verspreiden
De kip binnenin kruiden met peper en zout, de citroen in stukken en het geplette bolletje look (min 1 teentje)
samen met het bouquet garni mogen er ook in.
Er mag ook nog een beetje kruidenboter bij.
De kip zo goed mogelijk afsluiten met satéprikkers en touw.
De kip buitenkant kruiden met peper en zout, paprika/kip kruiden, bedruipen met wat olijfolie en op de groenten leggen in de kom.
Bedek de kom met zilverpapier of deksel en plaats 15 min in de oven op 210°C.
Verwijder het zilverpapier, voeg de bouillon toe en laat nog een kwartier op 180°C verder garen.
Bedruip de kip even met de bouillon en zet de oven op 165°C en laat 30 min rustig verder garen, zonder deksel of zilverpapier, tussendoor de kip nog eens bedruipen..
Nog verder op 165°C voor een half uurtje, af en toe bedruipen... een heerlijke geur vult je keuken!!
Zet de oven opnieuw op 210°C voor het knisperig korstje voor 10 min.
Eens uit de oven, minstens 10 min laten rusten alvorens alles te verwijderen en de kip te versnijden.
Je kan van het kookvocht een lekker sausje maken....
Lekker met gestoofde witloof en krielpatatjes!
Smakelijk!

Koken en Kitch

Reacties